Wij wonen in een rijksmonument en hebben dat in fases gerestaureerd. Daardoor hadden we meerdere hypotheken, waaronder één bij het NRF (Nationaal Restauratie Fonds). Dat moest eenvoudiger kunnen. Voor de laatste fase hadden we nog een flink bedrag nodig, maar wilden geen hogere lasten. Ook zouden onze kinderen net gaan studeren. Een grote uitdaging om dit financieel rond te krijgen, maar het is Shaukat gelukt.
Bij mijn eerste ontmoeting met Sjef en Marie-José werd mij duidelijk dat ze op een punt in hun leven stonden waarbij ze concrete plannen maakten voor de toekomst. We hebben boeiende gesprekken gevoerd over hun ambities op het gebied van wonen, werken en leven. Ik weet nog goed dat ze zichzelf typeerden als “laatbloeiers”. De opzet van de financiële zaken voldeed op dat moment niet meer aan de wensen. Uit de inventarisatie bleek dat in de loop der jaren diverse verzekeringsproducten waren afgesloten zonder een duidelijk totaaloverzicht. De samenhang ontbrak, waarbij wel het gevoel bestond dat er meer mogelijk zou moeten zijn. Iets wat ik in mijn adviespraktijk vaker tegenkom.
Na de inventarisatiefase hebben we op basis van heldere doelstellingen de financiële zaken vereenvoudigd en passend gemaakt, waarbij een besparing ontstond die gebruikt kon worden om de laatste fase van de verbouwing te realiseren. In de prettige evaluatiegesprekken daarna hebben we het financieel plan telkens waar nodig aangevuld of aangepast, rekeninghoudend met de persoonlijke omstandigheden en wensen van Sjef en Marie-José. Een mooi voorbeeld waarbij geld geen doel op zich vormt maar dienstbaar gemaakt wordt aan het bereiken van levensdoelen.